ADVERTISEMENT



Google       
Call (866) 635-2689 for a free Personal Injury evaluation by attorney in your area.

Home -> Law Blog Directory -> Personal Injury Law Blogs -> Des Moines Personal Injury Lawyer

OR PHONE (866) 635-1838 for Bankruptcy Help, (866) 635-6190 for Divorce,
(866) 635-2689 for Personal Injury or (866) 635-9402 for Criminal Defense

Find a Local Lawyer

Bankruptcy (866) 635-1838
Divorce (866) 635-6190
Personal Injury (866) 635-2689
Criminal Defense (866) 635-9402

Bookmark

Personal Injury Law

: Des Moines Personal Injury Lawyer

Construction Site Safety - Trench boxes stop collapsing trenches from trapping workers

By Steve Lombardi

ADVERTISEMENTS

On October 22, 2008 a 20-year-old man from Lenox, Mass. was working at a construction site occupying an excavated trench. No trench box was being used and the 8 foot deep, 2 to 3 foot wide trench he was standing in collapsed onto him, burying him and causing him to suffocate to death. The side of the trench that caved in on him was sand and clay. The trench was designed to be where drain pipes would be laid for someone’s home. Although the construction owner had a good safety record and cared very much for his workers, his caring mattered little when this 20-year-old died on that job site.

Question: So how could this tragedy have been avoided?

Answer: A trench box.

A trench box would have prevented this accident. OSHA requires use of a trench box in this instance. Here is what 29 CFR 1926.652 states regarding protecting workers in excavations.

Regulations (Standards - 29 CFR) - Table of Contents

• Part Number:

1926

• Part Title:

Safety and Health Regulations for Construction

• Subpart:

P

• Subpart Title:

Excavations

• Standard Number:

1926.652

• Title:

Requirements for protective systems.


1926.652(a)

Protection of employees in excavations.

1926.652(a)(1)

Each employee in an excavation shall be protected from cave-ins by an adequate protective system designed in accordance with paragraph (b) or (c) of this section except when:

1926.652(a)(1)(i)

Excavations are made entirely in stable rock; or

1926.652(a)(1)(ii)

Excavations are less than 5 feet (1.52 m) in depth and examination of the ground by a competent person provides no indication of a potential cave-in.

1926.652(a)(2)

Protective systems shall have the capacity to resist without failure all loads that are intended or could reasonably be expected to be applied or transmitted to the system.

Simply put any employee working five feet or more below grade in an excavated area must be protected by a shielding system that prevents exactly what occurred in this case; a cave in that traps the construction worker.

Originally posted at InjuryBoard by Steve Lombardi

Full post as published by Des Moines Personal Injury Lawyer on November 22, 2008 (boomark / email).

Bloggers, promote your law blog by nominating your blog for inclusion in USLaw.com's Law Blog Directory and RSS Reader. Benefits described.
Related Law Articles

Lawsuits and Settlements

Related Searches

























































































































US Law
#1 Online Legal Resource













Your Blog Subscriptions
Subscribe to blogs

10,000+ Law Job Listings
Lawyer . Police . Paralegal . Etc
Earn a law-related degree
Are you the author of this blog? Adding USLaw.com to your Blogroll increases relevance. You qualify to display a USLaw Network badge.
Suggest changes to this blog's description or nominate another for inclusion. Register for updates.


Practice Area
Zip Code:

Contact a Lawyer Now!






0.0021 secs (from cache 11/05/26 03:45:49)