ADVERTISEMENT



Google       

Home -> Law Blog Directory -> International Law Blogs -> Solicitors – Telford - Shropshire - UK - Legal News

OR PHONE (866) 635-1838 for Bankruptcy Help, (866) 635-6190 for Divorce,
(866) 635-2689 for Personal Injury or (866) 635-9402 for Criminal Defense

Find a Local Lawyer

Bankruptcy (866) 635-1838
Divorce (866) 635-6190
Personal Injury (866) 635-2689
Criminal Defense (866) 635-9402

Bookmark

International Law

: Solicitors – Telford - Shropshire - UK - Legal News

Check your dates carefully

By S Stocks

ADVERTISEMENTS
Expectant parents across Shropshire whose babies are due from April onwards next year should be sure of their rights when it comes to time off work.

New rules introduced earlier this year mean if a child is due on, or after April 3, 2011, the father or mother?s partner will be entitled to 26 weeks? additional paternity leave. But Emma Palmer, from our Employment Team, warned that babies may not stick to expected deadlines.

?The extra time off is on top of the existing two weeks? paternity leave, which fathers can take within eight weeks of the birth, but babies are rarely on time.

?The new rules will only apply to births on, or after the April date, and the additional leave can only begin once the child is 20 weeks old. But what happens if your baby arrives early? Are you still entitled to take the additional paternity leave or do you lose your right to extra time off?

?The simple answer is if the original due date met the new criteria, your family will still be entitled to the additional leave ? this is why the guidelines are based on the expected due date rather than the actual birth date, as it?s so difficult to predict accurately.

?But remember, before you can claim the additional leave, you must have a minimum of 26 weeks? continuous employment at the 15th week before the expected week of childbirth. If you don?t, then no matter what day the child is born, you won?t be entitled to the 26 extra weeks. You will also only be allowed to take the extra time if the mother has returned to work ? you cannot both be off work at the same time.

?And when it comes to money, you will only receive additional statutory paternity pay during what would have been the mother?s statutory maternity pay period. The rest of the leave will be unpaid, which may well make parents think twice before they go ahead.?

Full post as published by Solicitors – Telford - Shropshire - UK - Legal News on August 27, 2010 (boomark / email).

Bloggers, promote your law blog by nominating your blog for inclusion in USLaw.com's Law Blog Directory and RSS Reader. Benefits described.
Lawsuits and Settlements

Related Searches

























































































































US Law
#1 Online Legal Resource













Your Blog Subscriptions
Subscribe to blogs

10,000+ Law Job Listings
Lawyer . Police . Paralegal . Etc
Earn a law-related degree
Are you the author of this blog? Adding USLaw.com to your Blogroll increases relevance. You qualify to display a USLaw Network badge.
Suggest changes to this blog's description or nominate another for inclusion. Register for updates.


Practice Area
Zip Code:

Contact a Lawyer Now!






0.0022 secs (from cache 11/01/26 20:22:42)